Tomáš KOČKO v Akropoli

Písničkář Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů – Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru, který už několik let uvádí v hudební formaci „Tomáš Kočko & ORCHESTR“. V této aktuální sestavě budeme mít možnost potěšit své ucho 26.2. 2013 od 19:30 hod. v Pražské Akropoli. Významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy.

Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem. Tomáš Kočko & ORCHESTR vystupovali na mnoha významných festivalech world music, festivalech folkových, folklórních, rockových i festivalech alternativní hudby v ČR i zahraničí (Viljandi Pärimusmuuusika festival, EBU – Europian broadcasting union, Nowa tradycja, Colours of Ostrava, United Islands of Prague, Le village européen des nouvelles musiques traditionnelles, Ethnosfera 2002… atd.).

Tomas_Kocko_orchV roce 1999 vyšlo debutové CD HORNÍ CHLAPCI (INDIES rec.1999) a toto album bylo časopisem FOLK & Country hodnoceno jako DEBUT ROKU! Neméně úspěšné bylo i druhé CD Do kamene tesané aneb ONDRÁŠ (Indies rec. 2000), které se stalo inspiračním zdrojem pro pozdější vznik polského divadelního představení Ondraszek – pan Lysej Góry. Třetí album pod názvem HODOVNICE (Indies rec. 2001) se setkalo s příznivými ohlasy nejen u nás, ale i v zahraničí. Neřadové album SADNÉ ZRNO (TKA 2002) pak vyšlo jako příloha čtvrtého vydání básnické sbírky L. Nezdařila Horní chlapci. Album DO TANCA! bylo Akademií populární hudby nominováno na cenu Anděl 2003. CD POPLÓR (Indies rec. 2006) se v konkurenci alb z celého světa drželo dva měsíce v Top 20 Europian World Music Charts a vyhrálo ocenění Anděl 2006 – Deska roku v kategorii world music. Album KOLEDA (Indies rec. 2009) bylo nominováno na cenu Anděl v kategorii world music a v mnoha recenzích označováno jako nejpovedenější vánoční album roku. CD GODULA tématicky volně navazuje na album HODOVNICE – inspirací beskydskou horou a jejími příběhy. Hudebně pak přináší pro T.K. & ORCHESTR typický mix. folkloru a současných hudebních trendů. Sklízí velmi pozitivní ohlasy nejen u nás, ale i v zahraničí. Bylo nominováno na cenu Akademie populární hudby – Anděl 2011.

Aktuálním počinem je CD CESTOU NA JIH.

Kromě koncertní činnosti Tomáš Kočko & ORCHESTR spolupracoval s Těšínským divadlem (projekty Těšínské niebo a Ondraszek – pan Łysej Góry) a v roli producenta se podílel na vzniku etnometalových alb Relic Dances, Osamělí a Návaz (spojení metalu a folklóru) skupiny Silent Stream Of Godless Elegy.

TOMÁŠ KOČKO & ORCHESTR | Palác Akropolis | Praha | 26.2. 2003 | 19:30 | Velký sál

Nástrojové obsazení: Tomáš Kočko – kytara, mandolina, koncovka, zpěv Helenka Macháčková – zobcové flétny, dvojačka, housle, cimbál, vokály Libuška Černá – viola, housle, vokály, zpěv Pavel Bongo Plch – perkuse, cimbál, vokály Kamil „Medvěd“ Tománek – kontrabas, vokály

ZDROJ: http://www.palacakropolis.cz

20 února, 2013 by