BUTY: ovoce dozrálo k Duperele (rozhovor)

ButyKapela Buty před nedávnem vydala nové album Duperele. Tradičně originálním, pestrým, veselým i vážným, zachycujícím spoustu nádherně zpracovaných témat. Duperele je zkrátka deskou, kterou si zamilujete. Je vidět, že Buty nestojí na místě. S novým albem si dala kapela na čas, ale čekání se vyplatilo. Duperele je bezesporu jednou z vydavatelských událostí přelomu jara a léta tohoto roku. S kapelou mluvíme o práci na albu a tak trochu i o životě. S klukama ze skupiny Buty se přitom mluví báječně, nálada je výborná…

Řekli jste, že nemá cenu zkoumat, proč jste s novou deskou čekali šest let; nicméně – kdyby to někdo zkoumat chtěl, co byste mu řekli?

Kdyby to někdo zkoumat chtěl, měl by se nezávisle podívat, co se těch šest let dělo ve světě, u něj doma, u nás doma, v oboru, ve kterém pracuje, jak se mu daří naplňovat předsevzetí, která si před šesti lety dal, co ho brzdí a kde co musel ustřihnout. Pak by došel k tomu, že hudební skupina žije a tvoří podobně, tvoří, cestuje, koncertuje… To se nezměnilo. Jenom jsme nebyli ve studiu, protože doteď nedozrálo ovoce. Dozrálo až před rokem, od té doby točíme, mixujeme, masterujeme. A teď je deska venku. Doufejme, že nebude tak tajná, jako ta naše minulá, Votom. Ta se nesetkala prakticky s žádnou odezvou. Sami sebe jsme se ptali, proč tomu tak bylo a na druhé straně jsme si taky potřebovali trochu vyvětrat hlavu, abychom k hudbě měli stále stejně kladný a nezatížený vztah. To je stejné, jako v každém jiném uměleckém odvětví. Prostě normální život.

Čím je nová deska jiná?

Je to svědectví určité doby. Je méně depresivní a zvrácená, teče v ní trochu čerstvější voda. Není zkrátka tolik zatížená démony a podobnými stvořeními.

A střídáte na ní legraci, smutek, vzpomínky na dětství…

Pravda, vzpomínky na dětství se na ní objevují, ale jenom jako falešná stopa. Navíc jenom v první písni. To si musí každý posluchač probrat sám v sobě.

Kuřátko od maminky, tedy třináctá písnička alba, není vzpomínka na dětství?

Pravda, je to trochu putování v čase prostřednictvím žaludků a chuťových buněk, ale tahle písnička nevznikla z nostalgie nebo z lásky. I když tak nakonec vypadá.

Buty

A jak tedy vznikla?

Radek Pastrňák: Z nějaké oslavy jsem do hospody přinesl kamarádům zbytky kuřátka, které dělala maminka. Text písně se pak v podstatě skládá z reakcí degustátorů toho kuřátka u výčepu. K tomu jsem pak už jenom přidělal takovou, řekl bych, pseudo… nevím jakou hudbu (smích).

Poslali jste písničku Paul McCartney Paulu McCartneymu? Nebo celou desku?

Neposlali a ani to neplánujeme. On už tu basu v Opavě stejně prodal, a my ji už nedohledáme. Tak co? Mimochodem – i tahle písnička má několik inspirací. A Paul McCartney není tou nejdůležitější…

Duperele znamená v ostravštině maličkosti; některé písničky na albu jsou ale, podle mého názoru, velké a vážné, tedy žádné maličkosti…

Radek Pastrňák: Kandidátů na název desky bylo několik. Když ale jel Richard na schůzku s ředitelkou Supraphonu Ivou Milerovou, zapamatoval si jenom Duperele. Ivě se ten název líbil, a už to tak zůstalo. Mě pak sice ještě napadl název Zlaté pomfritky, ale už bylo pozdě.

Deska obsahuje i dvě takzvané No Smoking verze písniček, které už na albu jednou jsou; co to je No Smoking verze?

Pro Smoking verze jsme do studia koupili velký vaporizér, jehož prostřednictvím se pak písničky míchaly. Ovšem písničky, které dělal Richard, se upravovaly bez vaporizéru.  (Pozn. red.: vaporizér je zařízení na sublimaci)

Z poslechu desky mám pocit, že byla nahrávaná v pohodě; je to tak nebo jde zase o falešnou stopu?

Tentokrát to tak bylo. Natáčení bylo kratší než u alba Votom, pěkně to odsýpalo. Na desce se podepsala i spousta hostů, byli jsme taková velká rodina. A navíc je na nahrávce poznat, že Radkovi se ve studiu líbí. Což je alfa i omega atmosféry desky. Pokud to je z alba cítit, je to dobrý.

 * * *

BUTY VYRÁŽÍ S DUPERELE NA FESTIVALY…

Od začátku června vyrazili na festivalové turné, k jehož vrcholům bude patřit vystoupení na Colours of Ostrava a nebo i několik koncertů v rámci populárního festivalu České a moravské hrady. V červenci Buty zahrají písničky z alba Duperele i před slovenským publikem na festivalech v Bánské Štiavnici a v Jaslovských Bohunicích.

 

Aktuální přehled festivalových vystoupení skupiny Buty: 

  • 16. 06.  Tišnov u Brna – festival Hudbou pro Unicef
  • 16. 06. Zlín – Zlínbíírfest
  • 23. 06. Vrbnopod Pradědem (15:30) – Vrbenské slavnosti
  • 23. 06. Opava (20:00) – Městské sady
  • 30. 06.  Plzeň – Balónová show
  • 05. 07. Chotěmice u Soběslavi – Vesnický klub
  • 07. 07. Vranová Lhota – Setkání Lhot
  • 13. 07. hrad Točník – festival České a moravské hrady
  • 15. 07. Colours of Ostrava 
  • 21. 07. Mohelnice (15:30) – festival Fingers Up
  • 21. 07. Lipnice nad Sázavou (21:00) – Haškova Lipnice fest
  • 27. 07. Bánská Štiavnica – festival Sitnoblues
  • 28. 07. Jaslovské Bohunice – Fest Dobré Bohunice
  • 03. 08. Benešov – Sázava fest
  • 04. 08. Velká Bystřice u Olomouce (18:15) – Hanácké Woodstock
  • 04. 08. Karviná (22:30) – festival Dokořán
  • 10. 08. Frýdek-Místek – Hvězdy nad řekou
  • 11. 08. Hluku Uherského Hradiště (20:00) – festival
  • 11. 08. Veveří (23:00)  – festival České a moravské hrady
  • 18. 08. Hradec nad Moravicí – festival České a moravské hrady

 

ZDROJ: Supraphon

19 června, 2012 by