Obyčejný Celer?

celerCeler, plným názvem Miřík celer (Apium graveolens), je rostlina z čeledi miříkovité. Je známo více druhů – řapíkatý, listový či hlíznatý. Podle druhu se zpracovává buď nadzemní část, listy a řapík nebo, a což je známější, i podzemní část, bulva. Celer znali už ve starém Egyptě, Řekové a Římané již v období starověku rozeznávali řadu druhů celeru. Po třicetileté válce se začal pěstovat i v Evropě. Byl používán dokonce i jako afrodisiakum. Nicméně i dnes je celer velmi užitečný. Nepříliš oblíbená zelenina skrývá celou řadu užitečných látek pro naše tělo. Z vitamínů obsahuje vitamíny ze skupiny B (tyto vitamíny jsou důležité pro správnou funkci jater a střev či pro dobrý stav vlasů, nehtů či kůže), vitamin C, A, K a E. Z minerálních prvků obsahuje chróm, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, zinek či jód.celer

Obsahuje celou řadu éterických olejů. Právě ty dodávají celeru jeho charakteristické aroma. Při konzumaci celeru se tyto látky uvolňují a působí proti baktériím a plísním v našem zažívacím traktu. Proti infekci působí i v oblasti ledvin a močových cest. Celer obsahuje i silice. Ty mají význam při onemocnění horních cest dýchacích. Rozpouštějí hleny a na sliznici působí antibakteriálně.

Celer působí i jako přírodní diuretikum a tudíž podporuje tvorbu moči. Tímto a také tím, že rozpouští usazeniny, pomáhá i při dně, revmatismu či artritidě. Zde by si ale měli dávat pozor pacienti s nemocnými ledvinami, ti by měli nejprve probrat konzumaci celeru pro jeho močopudný účinek s lékařem.

Z dalších účinků u celeru je uváděno, že pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, podporuje produkci žluče, podporuje činnost ledvin či chrání před žaludečními vředy. Tím, že podporuje látkovou výměnu, je i vhodným doplňkem při dietě. Celer je i předmětem výzkumu odborníků, zda by se nedal využít při řešení mozkových problémů s pamětí ve staří.

Celer je možno používat v kuchyni i jako tepelně upravené, ale větší význam má pro naše zdraví konzumace syrového celeru či pití čerstvé celerové šťávy (pro lepší chuť se dá do ní dát mrkvová či citrónová šťáva). U nás je spíše celer součástí různých diet, ale měl by se pro své pozitivní působení na naše zdraví stát pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

ZDROJ: celostnimedicina.cz

/autor článku PharmDr.Tomáš Arndt je jedním z členů společnosti VIVANTIS a.s., publikuje na serveru celostnimedicina.cz a zároveň je vedoucím lékárny Aurelis (Praha 5 – Smíchov)/

18 června, 2012 by