SERJ TANKIAN spáchá 9. července Harakiri!

HarakiriZpěvák, skladatel, multiinstrumentalista, básník, politický aktivista  a frontman kapely System Of A DownSerj Tankian v jeho vlastním Serjical Strike Studio v L.A. dokončuje  natáčení  třetího sólového studiového alba Harakiri, které je pokračováním  Imperfect Harmonies z roku 2010.  Nové album je plánováno k vydání v létě na Serjical Strike/Reprise Records /Supraphon a to 9. července 2012.


Většina skladeb byla napsána v roce 2011, ačkoli se pro Serje jednalo o nesmírně náročné období, jím nazvané jako “prací nejnabitější, ale také dosud nejproduktivnější rok mého života”. V únoru měl v bostonském Oberon Theater premiéru rockový muzikál  Prometheus Bound, pro který napsal veškerou muziku, kritikou velmi chválenou. V roce  2011 Serj take vydal druhou knihu veršů, nazvanou  Glaring Through Oblivion. Koncertoval se System of a Down na třech kontinentech, vystoupil v Arménii  s jerevanským operním orchestrem, tam také vedl jednání s čelnými politiky a představiteli neziskových organizací. Vůbec poprvé si zahrál v jeho rodném Libanonu, doprovázen Lebanese National Symphony Orchestra.  Po návratu do USA se věnoval práci na hned čtyřech projektech: dokončil komponování pro jazzové album, pro elektroniku s kamarádem  Urinem z  Mindless Self Indulgence, ale napsal I vážně-hudební symfonii  Orca a rockové písničky pro tuto novou sólovou desku.

“Rok 2011 pro mě začal jako v ohni, a to doslova. Omladina v Piha na Novém Zélandu uspořádala silvestrovský ohňostroj, jehož zbytky Serj Takianskončily na pozemku mého soused – a chytil celý kopec. Dalo se čekat peklo po celý rok, a také se tak stalo: v příštích pěti dnech na celém světě uhynulo mnoho ptáků a ryb. Tím to ale neskončilo: mnoho stvoření spáchalo harakiri, něco jako rituální sebevraždu. Vědí snad o příštích osudech přírody a Země víc než my? V takové náladě jsem začal psát písně pro novou desku.”

Symbolika početných pokusů různých živých stvoření o ukončení existence je Serjovou emotivní nití, vinoucí se novými nahrávkami. K tomu přidal poznatky a zkušenosti z celého toho pro něj mimořádně náročného, ba chaotického roku.  “Tahle deska je zásadně jiná, než všechny mé předchozí sólové. Je mnohem punkovější, gotičtější a elektroničtější ve stopách osmdesátých let, dynamicky sahající od heavy rocku po silně melodické songy. Textově se pohybuje od velmi osobních, politických a filozofických témat až po ta duchovní, humorná a milostná. ”  Zkusil také poprvé komponovat poněkud odlišným způsobem. “ Využil jsem na třech skladbách Apple iPad. Musíme se pokusit hledat stale nové postupy, nabízející možné nečekané výsledky.”

Nové album nahrál, napsal, produkoval a natočil z podstatné části Serj sám. Uslyšíte tu ale také členy jeho koncertní kapely The F.C.C. – kytaristu Dana Montiho, basáka Mario Pagliarula a bubeníka Troye Zeiglera. Dan Monti navíc Serjovi  pomohl při natáčení a mixu.  Album bude masterovat Vlado Meller (Metallica, Red Hot Chili Peppers, Kanye West, Beastie Boys.)

ZDROJ: www.supraphon.cz
FOTO: © Vahan Stepanian

12 května, 2012 by